Sminktetováló gépek működése

Egyszerűen és érthetően a sminktetováló gépek működéséről

Mérnöki szemmel

Műszaki megközelítéssel

...egyből megérthetően

 

A sminktetováló készülékek szinte kivétel nélkül az alábbi rendszerrel működnek:

Készülék:

Ez állítja elő a hálózati feszültségből a kezelőegység működtetéséhez szükséges törpefeszültséget, pontosabban fogalmazva a hálózati feszültségből (230V váltóáramból) 0-12 Volt közötti egyenáramot hoz létre. Igazság szerint elég lenne egy egyszerű elektronika egy forgatható gombbal (potenciométer), mint ahogy az a testtetováló gépeknél megszokott, vagy ahogy pl. a műkörmös csiszológépek is működnek. A tetszetős digitális kijelző és a testes készülék ház, mind a készülék komolyságát próbálják bizonyítani. Mert ugye a vendégnek is fontos, hogy milyen kinézetű készülékkel végzik a kezelést. Az általunk forgalmazott készülékek mind tetszetős külsővel és magas műszaki tartalommal rendelkeznek.

 

Kezelőfej:

Egy egyszerű, nagy tömegben gyártott egyenáramú villanymotor, melynek forgó tengelyére egy ferde pályával rendelkező kerek tárcsa van erősítve. Erre a tárcsára csatlakozik a tűmodul tűje. Így jön létre a forgó mozgásból az egyenes vonalú, un. alternáló mozgás. Ezen kívül még többféle megoldással is találkozhatunk a mozgás átalakítás megvalósítását illetően.

 

Szinte kivétel nélkül egy vékony vezetékpáron keresztül jut el az egyenáramú 0-12 Voltos feszültség a kezelőfejben lévő elektromotorhoz.  Amint a készülék egyenáramot küld a kezelőfejben lévő elektromotorra, a sminktetováló tű mozgásba lendül. A feszültség növelésével egyenes arányban nő a tű löketszáma, hiszen az elektromotor gyorsabban forog, vele együtt a tengelyére erősített ferde tárcsa is, amely így a tűt is gyorsabban mozgatja.

INTENZÍV ALAPTANFOLYAM

Tehát az egyenáramú, egy vezetékpáras kezelőfej megtáplálás arra ad lehetőséget, hogy a tű löketszámát változtassuk. Sok esetben a kijelzőn is ezt jelenítik meg a gyártók.   Persze a sminktetováló készüléken lévő sok gomb és beállítási lehetőség tetszetős, de igazából lényeges kihatással nincs a valós működésre, tehát csak a löketszámot állítjuk minden gombbal. Leginkább a vendég elkápráztatására hatásos és alátámasztja magas fokú szakmai hozzáértésünket, hogy egy ilyen bonyolultnak tűnő készüléket milyen könnyedén és magabiztosan tudunk kezelni.

Kezdő sminktetoválók szoktak megörülni, hogy sok készüléken előre beállított szem, száj, szemöldök és orvosi tetoválás gombokat is terveztek. Ezek csak támpontok, egyik funkciót sem lehet minden vendég esetében alkalmazni. Minden vendégnél, sminktetováló technikánál, alkalmazott tűtípusnál egyedileg kell a fordulatszámot beállítani.

Tehát a valós használatban már nem vesszük hasznát egyik funkciónak sem, csak a sebesség állító gomboknak.

 

Higiéniai modul:

Hagyományos tű kontra higiéniai modul?

Napjainkban már csak az eldobható, steril higiéniai modulokkal dolgozunk, melyekkel 100%-os biztonsággal tetoválhatunk.

A hagyományos, régi, cserélhető tűs technológiával már nem foglalkozunk, azt látjuk a világkiállításokon, hogy a higiéniai modulos készülékek teljesen kiszorították őket. Ennek főképp a sterilitás, a gazdaságosság és a praktikusság az oka.

A cserélhető tűs sminktetováló gépek tűvezetőjét és tűbefogóját minden tetoválás után sterilizálni kell, azonban az ehhez szükséges sterilizátor igen költséges.

Szerencsére az eldobható higiéniai modulok ára az utóbbi időben már olyan mértékűre csökkent, hogy könnyedén beépíthető a kezelés árába.

Mikro modul, nano modul?

 

Higiéniai modulok tekintetében nincsenek nagy különbségek. Vannak un. mikro modulok, sőt nano modul is.

Normál és a mikro modulok esetében a tű tőátmérője ugyanaz, viszont a hegye jóval vékonyabb. Nano moduloknál már a tű tőátmérője is vékonyabb.

Ezek alkalmazása olyan új technikák esetén célszerű, ahol a szálakat el kell vékonyítani, mint pl. a hiperrealisztikus 3D szemöldöktetoválás.

A mikro vagy nano tűmodulok alkalmazása jóval nagyobb gyakorlottságot és odafigyelést igényel, mivel rendkívül hegyesek és így nagyon könnyen hatolnak be a bőrbe.

Tény, hogy több gyakorlott kezű sminktetováló ezen speciális tetováló eljárásokhoz is hagyományos modulokat, nem mikro vagy nano modult használ. Tehát nem mindenkinek szükséges a micro vagy nano modul.

 

Befolyhat-e a sminktetováló gépbe a festék?

Többször hallottuk már, hogy csak az a modul jó, amiben gumi membrán van, mert ott nem folyik vissza a festék a készülékbe. Első kérdésként azt szoktuk ilyenkor kérdezni, hogy ki szokta a kezelőfejet a modullal felfelé, függőlegesen tartani? Ugye senki, hiszen jó esetben a vendég fekszik és felülről végezzük a sminktetoválást, és mivel szerencsére a festékre is hat az állandóan jelenlévő gravitációs erő, így azt lefel, nem pedig felfelé a sminktetováló készülék belsejébe. Azt tapasztaltuk, hogy azon moduloknál, melyekben nincs gumi membrán, nem tapasztalható festék visszafolyás, a kezelőfej helyes használatakor. Mindazonáltal természetesen mi is úgy véljük, hogy a gumi membrános modulok festék visszafolyás tekintetében tökéletesek.

Viszont a gumi membrános moduloknál felmerül egy műszaki kérdés, mivel esetükben a tű visszahúzását is a gumi membrán végzi, gyakorlatilag a gumi membrán a tűt visszahúzó rúgó. A gumi, tulajdonságánál fogva hosszú távon közel sem tudja ugyanaz a rugókarakterisztikát tartani, mint egy acélrúgó. Kérdés az, hogy egy vendég 1-3 órás sminktetoválásának ideje alatt pontosan tudja-e tartani. Ez az a paraméter, amit csak a gyártó tud, ha egyáltalán foglalkozott ezzel a kérdéskörrel a tervezés során, de vélelmezzük, hogy tudja tartani a szükséges karakterisztikát. 

  

 

Minden, amit tudni szeretne a sminktetováló gépekről, de eddig nem volt kitől megkérdeznie...

Megkérdeztük cégünk műszaki területért, így a sminktetováló gépekért felelős vezetőjét, mérnök-szakértőnket, Endrédi Pétert:

"Célszerű néhány fogalmat tisztázni, mivel sokszor kérdezik tőlünk, hogy mennyi az általunk forgalmazott készülékek lökethossza, vagy löketszáma.

Amikor visszakérdezünk, hogy miért is fontos az, hogy a löketszám elérje az általa kívánt értéket, a válasz az szokott lenni, hogy nézett egy másik készüléket, aminél elérte."

 

 

Lökethossz: Érthetően megfogalmazva azt távolságot definiálja, amennyit a tű ki-be mozog. Az alábbi ábrán szemléltetem:

A mellékelt ábra jól mutatja, hogy a  lökethossz szinte minden egyenes elrendezésű sminktetováló kézi egységnél a ferde tárcsa legvastagabb és legvékonyabb méretének a különbsége.

 

Mint látható, ez nem állítható, hanem fixen gyárilag képzik. Egyébként műszakilag szinte kivitelezhetetlen az állíthatósága.

Nagyon fontos megemlítenünk, hogy a túl magas sebesség csökkentheti a lökethosszt. Miért? Mert egy bizonyos sebesség elérésekor már a tűt visszahúzó mechanizmus, - ami jellemzően gumi vagy fém rúgó – nem képes visszahúzni a tűt, mivel a ferde tárcsa olyan gyorsan forog, hogy mire a gumi vagy rúgó elkezdené visszahúzni, már megint kifelé tolja. Ezt a magas fordulatszámot a professzionális készülékek ezért direkt nem érik el.

Löketszám: Egy másodperc, vagy egy perc alatt a tű mennyiszer jön ki és be. Ez ugye a sminktetováló kezelőfejbe épített elektromotor fordulatszámától függ. Professzionális sminktetováló gépek esetében minden esetben állítható.

Minél magasabb a löketszám annál jobb egy sminktetováló gép?

Egyértelműen nem igaz!

 1. A lökethossznál már írtunk arról, hogy miért lehet káros egy bizonyos magas löketszám. Röviden, kontrolálatlanul csökken a lökethossz.
 2. Túl magas löketszámnál már nem tud megtapadni a festék a tű felületén, magyarul elhagyhatja a tű a festéket, amely így nem jut be a kellő mélységbe.

Tűkinyúlás: Mennyire van kint a tű a modulból. Ez minden sminktetováló készüléken fokozatmentesen és kellő értékek között állítható, így a készülék paraméterek figyelembevételekor nem igazán kell vele foglalkozni.  Általában a modul csavarásával, vagy egy tárcsa forgatásával állítjuk.

3+1

 

 

 

 

Tévhitek - Úgy gondolom néhány fogalmat célszerű tisztázni, mielőtt részletesebben is belemegyünk egy-két műszaki témába.

 

Tudom-e állítani a nyomatékot?

Részben igen, hiszen már azzal, hogy a kezelőfejbe jutó feszültséget emelem, a motor szerkezeti tehetetlensége miatt nő a fordulatszám és ennek hatására nőni fog arányosan a nyomaték is. De az, hogy külön tudnám állítani a nyomatékot is, nem igaz.

Tudom állítani a lökethosszt?

Fentebb, a lökethossz részben részleteztük, hogy mért nem igaz.

Magasabb löketszámú sminktetováló készüléket érdemes vásárolni? 

Egyértelműen téves, fentebb, a löketszám részben 2 érvet is említünk, melyek alátámasztják.

pigment beagyazodasi nehezsegek

 

 

 

Több, szinte teljesen hasonló készüléket találtam a hazai piacon, csak más-más márkanévvel, melyik az igazi, melyek a hamisítványok?

Nem minden esetben van szó hamisítványokról. Sőt, ha az MT.DERM német sminktetováló készülék gyártó, kiemelkedő műszaki tartalom és minőség mellett gyártott készülékeivel találkozott, egyértelműen nem hamisítványokról van szó.  A német gyártó több országban is forgalmazza a készülékeit, minden viszonteladó saját márkanevet választhat, ezért találkozik ugyanazon készülékkel és kezelőfejjel német, svájci, belga, lengyel, stb. forgalmazónál.

Legújabb PRECISE modulos készülékek esetében a készülékházak az egyes viszontforgalmazóknál már különbözőek, de a kezelőfejek ugyanazok, csak a felirat más.

Ami lényeges minden esetben a német gyártó vállalja a 2 év garanciát. Érdemes megnézni ezen készülékek esetében mely cégnél kapja a legjobb ajánlatot.

Cégünknél például a legújabb fejlesztésű PRECISE modulos MARGO LASER DIGITAL készülék majdnem fele árba kerül más PRECISE modulos készülékhez képes. Emellett opcionális lézer kezelőfeje, vagy alapfelszereltségű OLED kijelzője túlmutat az professzionális sminktetoválásnál megszokott technológiákon.

margo laser digital sminktetováló

MASTOR márkanévvel ellátott sminktetováló készülékünk a legelismertebb Távol-Keleti gyártó, a Goochie prémium kategóriás sminktetováló gépe, mint például a Toyota esetében a Lexus  gépkocsik.

Mint prémium márkás készülék, nem csak a külső dizájn professzionális, hanem a belső, műszaki tartalom is.

MASTOR prémium kategóriás sminktetováló készülék egyértelmű előnyei:

 1. Rendkívül hasznos például a beépített akkumulátor, melynek segítségével áramszünet esetén is befejezhető a már megkezdett sminktetoválás. Szinte alaptartozékként kellene minden professzionális sminktetováló készülékbe. A beépített akkumulátor a mobilitást, azaz a hordozhatóságot is nagymértékben segíti.
 2. Eldobható higiéniai modulja menetes csatlakozású. Ez a csatlakozás biztosítja a legprecízebb tartást.
 3. A tű kinyúlása nem a modul forgatásával, hanem közvetlenül a készüléken állítható, ráadásul egy skála segítségével akár több kedvelt kinyúlási méret is könnyen és gyorsan beállítható. Nem kell mindig a szemmértékünkre hagyatkoznunk. Főleg kezdők esetében minden sminktetováló gép alapkivitelben kellene, hogy tartalmazzon ilyen skálát.
 4. Sminktetováló készülékek leggyakoribb hibája a kezelőfej kábelének sérülése, kirántása a kezelőfejből. Ez általában nem garanciális hiba, hanem kezelői, nem m20160216_135637egfelelő használatból adódó sérülés. A MASTOR tervezésekor a mérnökök erre is gondoltak. A kezelőfejbe is csatlakozót építettek, így nem fixen van rögzítve a kábel. Egy hirtelen rántáskor nem szakad ki a kábel a kezelőfejből, vagy a készülékből, hanem egyszerűen kicsúszik a csatlakozó, maradandó sérülés nélkül.
 5. Akkor is hasznos a csatlakozós megoldás, amikor a kezelőfej kábelén véletlenül áttolunk pl. egy kezelőtornyot és a kábel megsérül. Ilyenkor nem kell a készüléket és a kezelőfejet szervizbe szállítani, majd ott megbontani azt a kábel cseréjéhez, hanem elég csak 1db kábelt rendelni és egyszerűen csatlakoztatni.
 6. Zárlat érzékelő elektronikát építettek a készülékbe, ami pl. a kábel sérülés
 7. esetén megvédi a készüléket.
 8. Az eldobható egyszer használatos higiéniai sminktetováló modul teljesen átlátszó, így könnyen ellenőrizhetjük a bejuttatott sminktetováló pigment mennyiségét, illetve fogyását.
 9. A MASTOR kezelőfej természetesen ergonomikus, további különlegessége, hogy kialakításakor a mérnökök ügyeltek annak ideális súlyelosztásra is. A kezelőfejet kézben tartva annak súlya nem a belső kézélre terhelődik túlnyomó mértékben - ahogyan szinte a többi összes sminktetováló készüléknél -, hanem a kéz külső élére is kiegyensúlyozottan.