Érzéstelenítő készítmények

Helyi érzéstelenítők azok a vegyületek, amelyek az alkalmazás helyén átmenetileg felfüggesztik az idegszövet ingerületvezető képességét. A helyi érzéstelenítés során először a fájdalom szűnik meg, ezt követi a hőérzet és a tapintás érzékelésének megszűnése. Kérjük, különlegesen nagy körültekintéssel válassza meg a beavatkozáshoz legjobban passzoló érzéstelenítő terméket, illetve csak akkor használja a készítményeket, amikor igazán szükség van rá. A tetoválás munkafolyamata alatt páciens folyamatos visszajelzésére nagy szükség van.

Legálisan vásárolható érzéstelenítő készítmények hazánkban

Napjainkban hatályos magyar jogszabályok alapján már a legerősebb vény nélkül kapható érzéstelenítő készítmény az 5%-os lidokain kenőcs. Gyógyszertárakban bárki megvásárolhatja. Nagy sajnálatunkra a hazai szabályok végett hazánkban nem áll módunkban tetováló kollégáinknak hatékony érzéstelenítő készítményt kínálni, azonban tanfolyamunk során számos alternatívát nyújtunk érzéstelenítés céljára felhasználható gyógyszerészeti termékekről. Érzéstelítéssel kapcsolatos kérdéseivel kérem keresse szakembereinket, akik megfelelő információval állnak rendelkezésükre.

Helyi érzéstelenítőkkel kapcsolatos tézisek

Helyi érzéstelenítők használata tartós smink készítése közben indokolt. Azonban minden sminktetováló számára elsődleges szempont kell legyen, hogy a munkafolyamat során a lehető legkisebb mennyiségben és felületen dolgozzunk érzéstelenítő készítményeinkkel.

Tetracaine szerkezeti keplet

Tetracaine szerkezeti keplet

Lidocaine szerkezeti keplet

Lidocaine szerkezeti keplet

Érzéstelenítők szervezetbe jutva számos káros hatással rendelkeznek:
  • pH 9-14 lúgos, és pH 0-5 savas érzéstelenítő készítmények a sejtek regenerációs készségét negatívan befolyásolják,
  • bizonyos esetekben reakcióba léphetnek a pigmentekkel, káros pigment színeződés léphet fel,
  • az emberi szem rendkívül érzékeny bármely apró kémhatás változásra, kémiai sérülés igen könnyen kialakulhat, ha az érzéstelenítő a szem nyálkahártyájában oldódik,
  • továbbá érzésvesztés hatására a páciens szemének dörzsölése közben kevésbé figyel fel a szembe szóródott pigmentek karcolására,
Prilocaine szerkezeti keplet

Prilocaine szerkezeti keplet

Anesthesia Research Society 2009-es felmérése alapján (242 páciens esetében vizsgálódtak) az egyes érzéstelenítő hatású hatóanyagok a következő arányban okoztak kedvezőtlen mellékhatást:
  • 105 esetben kerültek dokumentálásra mellékhatások Benzocaine vegyületekre,
  • 44 esetben kerültek dokumentálásra mellékhatások Prilocaine vegyületekre,
  • 10 esetben kerültek dokumentálásra mellékhatások Lodicaine vegyületekre,
  • 1 esetben kerültek dokumentálásra mellékhatások Tetracaine eredetű anyagokra.

A tesztek eredményei megmutatják, hogy Benzocaine eredetű érzéstelenítő készítmények használata esetén számíthatunk leginkább káros mellékhatások megjelenésére,  Tetracaine  és Lidocaine esetében a legcsekélyebb mértékben.

Benzocaine szerkezeti keplet

Benzocaine szerkezeti keplet

Ha Önnek ezek után kérdése merülne fel, melyik gyógyszertárban kapható érzéstelenítő készítmény  mellett döntsön, illetve az alkalmazásnak mely módja nyújt egészségügyileg a legbiztonságosabb felhasználást, látogasson el Szigetszentmiklósi referencia szalonunkba. Sminktetováló tréner kollégáink állnak az Önök rendelkezésére tanfolyami kereteken belül (vagy személyes beszélgetés keretében).